ترخیص کالا
ترخیص کالا به مجموعه فعالیت های گمرکی که معمولا به منظور واردات و صادرات توسط صاحبان کالا و یا نمایندگان قانونی آن ها صورت می پذیرد گفته می شود. این امور دارای تشریفات و مراحل اداری مختلفی است که بازرگانان و تجار برای خارج کردن کالا از اماکن گمرکی ملزم به انجام این امور و تکمیل این فرایند هستند. از بخش های مختلف این فرایند می توان به تهیه و ثبت اسناد ، محاسبه مالیات ، هزینه های گمرکی و سایر امور مربوط به واردات و صادرات اشاره کرد.
زمانی که کالایی به صورت هوایی و دریای و زمینی وارد کشور می شود در انبار گمرک نگهداری می شود و با ارسال اسناد توسط فروشنده و دریافت اسناد توسط خریدار امکان دریافت قبض انبار و ترخیصیه کالا از شرکت حمل کننده توسط ترخیص کار به عنوان نماینده صاحب کالا ایجاد می گردد . فرایند ترخیص کالا معمولا حداقل ۷ روز به طول می انجامد .
تمام کار های مربوط به ترخیص کالا از گمرک تماما زیر نظر باربری ترکیه انجام میشود.
ترخیص کالا توسط چه افرادی میتواند انجام شود؟
ترخیص کالا تنها توسط سه فرد میتواند انجام شود که عبارت است از صاحب شرکت ( دارای کارت بازرگانی ) و کارمند معرفی شده شرکت توسط صاحب شرکت و دیگری فرد دارای کارت حق العملکاری .
ترخیص کالا در کشور به معنای آماده سازی و ارائه اسناد و مدارک گوناگونی از جمله مجوزهای لازم جهت ترخیص کالا است. مجوز استاندارد ، بهداشت ، و وزارت ارتباطات و مخابرات ، مبارزه با مواد مخدر ، قرنطینه و نباتی و دیگر مجوزهای الزامی مانند مجوز وزارت راه که به تمامی کالاهایی که با ناوگان غیر ایرانی وارد کشور شده اند تعلق میگیرد که طبق قانون و مقررات حمل و نقل جاده ای شامل پرداخت هزینه ۱۰٪ از کل مبلغ کرایه حمل کالا میباشد.از گمرک های مهم ایران می توان به گمرک تهران ، گمرک بوشهر و گمرک بندر عباس اشاره نمود. مناطق آزاد تجاری و فرودگاه ها نیز دیگر مکان هایی هستند که می توان در آن نسبت به ترخیص کالای خود اقدام به عمل آورد.
در ایران با توجه به نوع هدف از واردات و صادرات هر کالایی رویههای متعدد گمرکی به منظور تسهیل امور و ترخیص کالا توسط هیئت وزیران تدوین گردیده است و به وزارت امور اقتصاد و دارایی و گمرک جمهوری اسلامی ایران ابلاغ شده است.
برای مثال گاهی کالا ها دارای مجوز ورود قطعی و گاهی دارای مجوز ورود موقت هستند. در دیگر فرامین و رویه های گمرکی می توان به صدور موقت ، صدور قطعی ، ترانزیت داخلی ، ترانزیت خارجی و کالاهای مرجوعی نام برد.
مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالا
- کارت بازرگانی معتبر
- اینوویس Invoice
- پکینگ لیست Packing list
- گواهی مبدا CO
- گواهی بازرسی COI در صورت لزوم
- بارنامه یا راه نامه BL or WB
- قبض انبار
- قبض انبار الکترونیک
- ترخیصیه کشتیرانی یا هواپیمایی
مدارک اعلام شده می تواند در مواردی تغییر کند و بیشتر شود , اما اصولا حداقل مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالا در فوق ذکر شده است .
برای ارسال بار به ترکیه باید انتقال بارها به گمرک غرب انجام شود.
مراحل ترخیص کالا
مراحل فرایند ترخیص کالا به صورت زیر می باشد :
1. گرفتن مجوز های مورد نیاز کالا
2. پرداخت ۴٪ از هزینه کالا ها و حمل به عنوان مالیات
3. پرداخت ۹٪ از هزینه کالا ها و حمل به عنوان عوارض
4. پرداخت ۱٪ از هزینه کالا ها و حمل به سازمان حلال احمر
5. پرداخت درصد حقوق ورودی کالا ها از هزینه کالا و حمل
انواع کالاهای صادراتی و وارداتی
براساس قانون مقررات صادرات و واردات کالاهای صادراتی و وارداتی به سه گروه زیر تقسیم گردیده است:
1- کالای مجاز : کالایی است که صدور یا ورود آن با رعایت ضوابط نیاز به کسب مجوز ندارد.
2- کالای مشروط : کالایی است که صدور یا ورود آن با کسب مجوزهای مربوطه امکانپذیر میشود.
3- کالای ممنوع : کالایی است که صدور یا ورود آن به موجب شرع مقدس اسلام و یا به موجب قانون ممنوع میباشد.
کالایی که برای ورود یا صدور آن اظهارنامه گمرکی تسلیم گمرک گردیده است، به لحاظ انطباق با مندرجات اظهارنامه و اسناد و مدارک و قوانین مربوطه مورد بررسی قرار میگیرد. و چنانچه مغایرتی وجود نداشته باشد نسبت به صدور پروانه گمرکی و ترخیص آن اقدام میگردد.
برای استفاده از خدمات باربری ترکیه به ایران با ما تماس بگیرید.
نحوه محاسبه هزینه های گمرکی
تجار برای جلوگیری از زیان احنمالی قبل از واردات اجناس بايستی از هزينه های گمركی كالا مطلع شوند که ما در مطلب زیر به اختصار نحوه محاسبه حقوق و عوارض گمرکی و هزینه های مربوط به آن را تشریح می کنیم .
فرمول محاسبه حقوق گمرکی : حقوق گمرکی(ارزشCIF * نرخ ارز * نرخ تعرفه) شما تجار گرامی برای انجام عملیات گمرکی باید مبالغی را پرداخت کنید که به آن هزینه های گمرکی نیز می گویند.
فرمول محاسبه سود بازرگانی : سود بازرگانی(ارزش CIF * نرخ ارز * نرخ تعرفه) که در واقع هزینه های گمرکی در موعد ترخیص کالا از متقاضیان اخذ می شود، این هزینه ها را در ازای: انبارداری، باربری، صفافی (بارچینی)، تخلیه، تعرفه بندی، آزمایش، بارگیری، کارشناسی و بدرقه کالا پرداخت می کنید .
فرمول محاسبه هزینه انبارداری : هزینه انبارداری=مدت*نرخ انبارداری*وزن ناخالص . هزینه انبارداری هماهنگ در موعد توقف کالا در گمرک و نوع انبار مشخص می شود.هزینه انبارداری از روز ورود کالا به گمرک تا روز ترخیص آن مورد محاسبه واقع می شود.
فرمول محاسبه ارزش CIF کالا : مبلغ ارزی کالا*نرخ ارز اعلامی توسط گمرک+هزینه بیمه (اگر کالا FOB خریداری شود) هزینه های گمرکی را با حقوق ورودی اجناس و سود بازرگانی اشتباه نگیرید، حقوق ورودی مربوط به واردات حتمی می باشد که گمرک آن را جداگانه در نظر می گیرد. و اینکه هزینه های گمرکی، حقوق گمرکی، سود بازرگانی، مالیات بر ارزش افزوده، عوارض هلال احمر، هزینه تخلیه و همچنین بارگیری کالا همه و همه را نیز در بر می گیرد. در روند ترخیص کالا به مدارک زیر نیاز دارد: ترخیصیه , قبض انبار , بارنامه , پیش فاکتور یا پروفرما اینویس , فاکتور , گواهی مبدا , ثبت سفارش بازرگانی و بیمه نامه در صورت موجودیت .
ترخیص کالا از حائز اهمیتترین بخش های تجارت خارجی می باشد که در اندازه ی سود کالای وارداتی نقش بسیار مهمی دارد، برای اینکه در گمرکات ترخیصی دچار هرگونه مشکلی نشوید فعالیت خود را به یک گروه بازرگانی بسیار قدرتمند بسپارید تا متحمل هزینه هایی از قبیل دموراژ،انبارداری، و .. نگردید. بایستی به این نکته نیزتوجه داشته باشید که نرخ ارز متغیر است و برای تبدیل بهای CIF کالا مورد استفاده قرار می گیرد طبق مقررات نرخ ارز روز تسلیم اظهارنامه مبنای محاسبات دقیق می باشد. این ترخیص کار می باشد که حقوق گمرکی و سود بازرگانی را برای شما محاسبه و آن را در اظهارنامه یادداشت می کند.